Samo Za Pravna Lica

Vuk u ovčjoj koži: Šema hakovanja prikrivena prosečnim kablom za punjenje

Vuk u ovčjoj koži: Šema hakovanja prikrivena prosečnim kablom za punjenje

Koliko često ste uključili svoj pametni telefon u nasumični kabl nakon što ste postavili pitanje „da li imate punjač koji bih mogao da pozajmim?“ S obzirom na prosečno trajanje baterije čak i najnovijeg pametnog telefona, verovatno ste prijatelju, kolegi ili vozaču Ubera postavili ovo jednostavno, uobičajeno pitanje mnogo puta, a da o tome niste mnogo razmišljali.

Međutim, verovatno bi trebalo dvaput da razmislite o pozajmljivanju nasumičnih punjača jer čak i kabl najobičnijeg izgleda može da otme vaše osetljive informacije, a da vi to ne znate.

iPhone gromobranski kabl nevinog izgleda nazvan „O.MG Cable™“ daje hakerima mogućnost da preuzmu kontrolu nad Apple uređajima tako što daljinski dobijaju pristup lozinkama i drugim navodno bezbednim podacima. MG, tvorac O.MG Cable™-a, tvrdi da punjač prenosi podatke na potpuno isti način kao Apple kabl, ali njegova verzija je opremljena malim implantom koji podržava Vi-Fi. Kada se priključi na uređaj, implant omogućava obližnjem hakeru da pokreće komande kao da su oni koji sede ispred ekrana. U suštini, dajući napadaču potpunu kontrolu nad vašim uređajem.

Dakle, kako možete da zaštitite svoje uređaje?

Ako kupujete od trgovca treće strane (tj.: ne od licenciranog Apple prodavca) pazite na ponude za kablove/punjače koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite. Ne ostavljajte punjač bez nadzora na javnom mestu i ne pozajmljujte ga strancima, obeležite kabl trakom ili lakom za nokte da biste znali da je vaš. Ako očajnički tražite punjenje, budite oprezni kada koristite kablove drugih ljudi .


Članci koji se koriste za referencu: Izvor 1