Samo Za Pravna Lica

Šifrovanje u eri kvantnog računarstva

Šifrovanje u eri kvantnog računarstva

Sprečavanje hakera da provale u kapije je često igra mačke i miša. Svaka strana pokušava da koristi tehnologiju koja se razvija bolje od druge kako bi ostala korak ispred. Svaka tehnološka promena predstavlja nove mogućnosti za sajber kriminalce, kradljivce identiteta ili korporativne sabotere da pronađu i iskoriste kršenje.

Ono što je bezbedno jednog dana možda neće biti bezbedno sutra. Bolje je razumeti šifrovanje kao nešto što je stalno u toku, što treba stalno da se ažurira kako se osnovna tehnologija razvija.

Kako će najbolji provajderi šifrovanja ostati na vrhu liste u predstojećoj eri moćnih kvantnih računara? Iako je kvantno računarstvo još uvek uglavnom teorijsko, nastavite da čitate da biste saznali više osnovnih činjenica o tome kako će kriptografija post-kvantne eliptičke krive funkcionisati.

Kriptografija eliptične krive

Počnimo od početka. ChatMail trenutno koristi kriptografiju eliptične krive (ECC), pristup kriptografiji sa javnim ključem zasnovan na algebarskoj strukturi eliptičkih krivih nad konačnim poljima. ECC je odmah primenljiv za važne stvari kao što su digitalni potpisi, pseudo-slučajni generatori i, naravno, šifrovanje.

ECC enkripcija je bila najsavremeniji oblik kriptografije decenijama i tako ostaje do danas. Sa ChatMail-om, potreban vam je privatni ključ za pristup bilo kojoj šifrovanoj komunikaciji i uvek imate potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključem jer on nikada ne napušta uređaj.

Naš vlasnički dizajn, ChatMail Advanced Messaging and Parsing Protocol (CAMP) obuhvata i ECC i PGP enkripciju. Objedinjeni korisnički interfejs ChatMail-a automatski otkriva interne i eksterne korisnike i automatski postavlja najjači dostupni protokol za šifrovanje.

Na ovaj način vi i vaši podaci uvek imate maksimalnu zaštitu.

Naš proizvod sadrži Diffie-Hellmanovu eliptičku krivu (ECDH) sa 25519. HMAC je zasnovan na SHA256. Za netehnološke korisnike, dovoljno je reći da je ovo najnaprednija enkripcija na tržištu.

Ne samo da su vaši kontakti i poruke šifrovani, već su šifrovane i sve vaše glasovne poruke, pa čak i grupna ćaskanja. Sa ChatMail-om, čak i najsofisticiranija enkripcija je laka za svakoga, a mi smo popunili sve druge potencijalne bezbednosne praznine.

Kako računari postaju eksponencijalno moćniji, moraće da se primenjuju isti osnovni principi ECC-a. Dinamika mačke i miša se ne menja, čak i kada računarska snaga raste.

Post-kvantno ECC šifrovanje

Još uvek ne živimo u eri kvantnih računara, tako da je svaka rasprava o kvantnom računarstvu uglavnom teorijska. Dok je ECC bezbednost zasnovana na teškim matematičkim konceptima kao što je problem diskretnog logaritma eliptičke krive, dovoljno moćan kvantni računar koji pokreće Šorov algoritam bi trebalo da bude u stanju da ga razbije.

Zato vodeći kriptografi redizajniraju nove algoritme kako bi se pripremili za vreme kada kvantni računari počnu da predstavljaju rizik. Umesto da dozvole hakerima da preuzmu inicijativu učeći da provale sisteme pre nego što postanu uobičajeno korišćeni, stručnjaci za šifrovanje rade na tome da osiguraju da su bezbedni pre nego što budu pušteni.

Izazovno je objasniti visoko tehničko računarstvo i koncepte bezbednosti ne-specijalistima. Najbolje što možemo da uradimo je da budemo što je moguće transparentniji u vezi sa našim proizvodom.

Jedinstvena transparentnost šifrovanja

Većina provajdera šifrovanja naglašava da njihov proizvod ima „enkripciju od kraja do kraja“, ali to nije cela priča. Za razliku od naših konkurenata, ChatMail rado pokazuje bilo kome pozadinu našeg sistema kako bi dokazala da je potpuno bezbedan.

Svaka poruka je pojedinačno šifrovana na uređaju i nikada se ne zadržava na komunikacionim serverima. Poruka će biti vidljiva samo osobi koja drži ključ.

Neko ko gleda u pozadinu uređaja ne bi mogao čak ni da kaže da li je ista osoba poslala deset poruka ili je svaka poslala po jednu. Očigledno, oni ne bi mogli da pročitaju sadržaj same poruke.

Drago nam je da svima pokažemo kako naša sveobuhvatna enkripcija funkcioniše u realnom vremenu. Za razliku od „end-to-end“ enkripcije koja ima ranjivosti pored šifrovanja, naš proizvod je hermetički zatvoren od bilo kakvog napada.

Ne poverite svoj uređaj i šifrovanje podataka kompaniji koja nije voljna da vas odvede iza kulisa i pokaže vam kako funkcioniše sva njihova bezbednost.

Zaptivanje drugih bezbednosnih praznina

Čak i kada kvantni računari postanu uobičajeni, bezbednost zahteva više od najboljeg šifrovanja na svetu. To šifrovanje je samo pola bitke je nešto što ChatMail shvata ozbiljno, kao što možemo da pokažemo.

ChatMail platforma ima niz naprednih bezbednosnih funkcija dizajniranih da sadržaj vašeg telefona bude poverljiv:

  • Zaštita od neovlašćenog pristupa: opcione lozinke za prinudu automatski uništavaju sav osetljiv materijal
  • Poruke koje se samouništavaju: takve poruke, slike ili beleške se uništavaju na oba uređaja i ne mogu se proslediti, dodati u favorite ili sačuvati
  • Ekran za zaključavanje notebook-a: prilagođeni pin za dvofaktorsku sigurnost
  • Šifrovane kamere i telefon
  • Šifrovane glasovne poruke

Ove mere bezbednosti mobilnog telefona će zakrpiti sve potencijalne praznine kako bi upotpunile zaštitu koju pruža enkripcija. Na taj način, kako post-kvantno računarstvo napreduje, neće biti nikakvih pukotina u bezbednosti.

ChatMail koristi sopstveni vlasnički sistem zasnovan na kriptografiji eliptične krive jer je to trenutno najsofisticiraniji način da vaša komunikacija ostane privatna. ChatMail je uvek u potrazi za napretkom u tehnologiji. Ova pretraga nam omogućava da saznamo o novim načinima da osiguramo privatnost naših korisnika i razumemo nove rizike od kojih treba da se zaštitimo.

Početak je nove godine, a nova tehnologija je na pomolu. ChatMail je posvećen pružanju najboljih mobilnih bezbednosnih rešenja na svetu, a to znači ostati bar jedan korak ispred trendova šifrovanja koji dolaze.

Kriptografija post-kvantne eliptične krive obećava da će biti uzbudljiv i dinamičan prostor. ChatMail stalno dodaje nova bezbednosna ažuriranja, baš kao što uvodimo nove jezike na platformu kako rastemo, tako da naši korisnici mogu da ostanu bezbedno povezani na globalnom nivou. Bez obzira šta budućnost donosi, ChatMail će biti ispred krivulje šifrovanja kako bi vas i sve vaše podatke zaštitio.


Članci koji se koriste za referencu: Izvor 1, Izvor 2 i Izvor 3