Samo Za Pravna Lica

Privatnost podataka i dozvole za aplikacije: Dogovorite se sa đavolom

Privatnost podataka i dozvole za aplikacije: Dogovorite se sa đavolom

Jedna od najvećih karakteristika današnjeg mobilnog uređaja su aplikacije. Udarne baterijske lampe, međusobno povezani kalendari i personalizovani budilniki. Ali koliko često razmišljate o dozvolama na koje ste pristali? Ako ste kao većina ljudi, verovatno biste odgovorili „nikad“. Nakon preuzimanja aplikacije, obično se suočavate sa napadom iskačućih prozora koji od vas traže da ili „dozvolite“ ili „odbijete“ određene dozvole. Automatski, skoro instinktivno, kliknete na „dozvoli“ jer vam je rečeno da je aplikaciji potreban taj pristup da bi ispravno radila. Međutim, ako se nikada niste pitali zašto aplikacija za baterijsku lampu traži da snimi vaše pozive ili da vaš novi kalendar želi pristup vašoj kameri, mikrofonu i listi kontakata, možda biste trebali.

Privatnost podataka u doba Fejsbuka

Ako počnete da razmišljate koliko aplikacija i posle toga, korporacije iza njih imaju pristup vašim ličnim podacima, to je pomalo mučno. Želeli bismo da pretpostavimo da aplikacije neće zloupotrebljavati naše informacije, ali sa stalnim i rastućim optužbama protiv kompanija gladnih podataka kao što je Facebook, jasno je da mogu (i hoće). Zahtev za opsežnim ili nametljivim dozvolama treba da koristi programeru i/ili njihovim sponzorima i verovatno ima veoma mali uticaj na sposobnost aplikacija da efikasno rade. Marketinške i reklamne mreže žele pristup vašim navikama pretraživanja, vašim interesovanjima, vašim lokacijama za kupovinu kako bi bolje prodali proizvode. Kriminalci mogu imati interes da počine prevaru, krađu identiteta ili eksploataciju.

Za nas je to najstrašniji deo modernih mobilnih uređaja. Da je gotovo nemoguće tačno znati šta se dešava sa vašim podacima kada ih (ne)svesno predate. Pokrenuli smo ChatMail da bismo ponudili najjaču šifru mobilnog uređaja koja je dostupna za zaštitu vaših ličnih podataka, bezbednosti i privatnosti. Kontaktirajte nas da saznate kako.