Samo Za Pravna Lica

Mobilna bezbednost i cena koju plaćate za besplatne aplikacije

Mobilna bezbednost i cena koju plaćate za besplatne aplikacije

Ako ste nešto poput nas, počinjete dan tako što ćete odložiti alarm, a zatim odmah proveriti da li na telefonu ima poruka, imejlova i drugih obaveštenja. Brzo pogledate aplikaciju za vremensku prognozu i skenirate lokalne izveštaje o saobraćaju kako biste bili spremni za dan koji sledi. Dok odlučujete da li je vredno poneti kišobran na posao ili ne, aplikacije koje ste otvorili tog jutra već prikupljaju, koriste i profitiraju od vaših ličnih podataka.

Mobilna bezbednost i vaš pametni telefon

Istina je sledeća: vaš mobilni uređaj nije dizajniran da zaštiti privatnost i bezbednost vaših podataka. U stvari, „besplatne“ aplikacije koje ste preuzeli namerno vas izlažu nizu rizika od nadzora u njihovu korist. Prihvatanjem „uslova korišćenja“ verovatno ste im dali neograničen pristup vašim ličnim podacima kao što su vaša lokacija, istorija pretrage, kontakti, kao i sačuvane fotografije i sms poruke.

Možda vam to baš i ne smeta jer vam se dopada što vas vaš uređaj zna, uključujući gde se nalazite i koliko će vam vremena trebati da stignete kući ili primate statistiku o vašem omiljenom timu. Međutim, trebalo bi dvaput da razmislite o tome čega ste spremni da se odreknete zbog pogodnosti, personalizovanih obaveštenja i pristupa aplikacijama za ćaskanje. Zamislite da predate telefon potpunom strancu koji nestrpljivo pretražuje svaki tekst ili imejl u vašem prijemnom sandučetu, svaku sliku koju ste snimili, a zatim šalje sadržaj vašeg telefona drugom strancu. Možda nemate šta da krijete, ali bi se i dalje osećalo neverovatno kršenje, čak i uznemirujuće. Nažalost, to se dešava svaki put kada koristite neobezbeđen uređaj.

Istina o bezbednosti pametnih telefona

Mnoge aplikacije koje su besplatne za preuzimanje okreću se i prodaju sve vaše informacije anonimnim nezavisnim kompanijama i/ili pojedincima radi zarade. A ovo je najveći problem sa kojim se suočava većina mobilnih uređaja, mi zapravo ne znamo ko vidi naše privatne podatke ili kako ih koristi.

Saznajte više o tome kako ChatMail može da zaštiti vaše lične podatke i bezbednost ovde.