Samo Za Pravna Lica

Marketinški napad u Velikoj Britaniji na šifrovanje umanjuje digitalnu privatnost

Marketinški napad u Velikoj Britaniji na šifrovanje umanjuje digitalnu privatnost

Ujedinjeno Kraljevstvo ima strogu regulativu o zaštiti podataka kako bi podržala privatnost svojih građana, uključujući potrebu da se koristi end-to-end enkripcija za podatke u tranzitu i mirovanju. Ipak, kontradiktorna kampanja koju vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva je usmerena na platforme društvenih medija koje planiraju da koriste tehnologiju širom sveta.

Inicijativu, nazvanu Nema mesta za skrivanje, podržavaju vlada Velike Britanije i više desetina dobrotvornih organizacija. Tvrdi da cilja Facebook (sada pod okriljem matične kompanije Meta) sprečavajući platformu društvenih medija da doda E2EE u svoju aplikaciju Messenger.

Međutim, implikacije za ovaj napad na šifrovanje su mnogo šire. Ako ovaj krstaški rat uspe, vlada Ujedinjenog Kraljevstva i organi za sprovođenje zakona mogli bi da zaobiđu postojeće zaštite privatnosti bez traženja zakonske dozvole za to. Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju, kada se jednom otvore, pozadinska vrata u onlajn platforme ne mogu sprečiti druge eksploatacije hakera i špijuna.

Medijum je Poruka

Facebook i drugi komunikacioni sistemi kao što su Apple-ov iMessage i Gugl-ov Gmail, trenutno skeniraju fotografije preko sistema američke vlade koji vodi Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu. Bez ovog procesa, tvrde zagovornici kampanje, milioni sumnjivih prijava o zlostavljanju dece na mreži mogli bi biti izgubljeni svake godine. Meta’s VhatsApp već koristi šifrovanje, kao i nekoliko drugih popularnih besplatnih aplikacija koje se široko koriste u Velikoj Britaniji.

Meta je nedavno odložio dodavanje standardnog šifrovanja na stranu za razmenu poruka i na Facebook-u i na Instagram-u do 2023. godine, prema rečima šefa kompanije za globalnu bezbednost „da bi ovo ispravili”. Meta već podrazumevano postavlja korisnike mlađe od 18 godina na privatne naloge ili naloge „samo za prijatelje“ i ograničava odrasle da im šalju poruke ako već nisu povezani. Obrazovanje mladih sa savetima u aplikaciji o tome kako da izbegnu neželjene interakcije je još jedan metod koji koristi Meta da bi ih zaštitio.

Problem sa ovim mentalitetom je savršeno sumirao Centar za demokratiju i tehnologiju. „Razbijanje end-to-end enkripcije da bi se obuzdao neprihvatljiv sadržaj na mreži je kao da pokušavate da rešite jedan problem stvaranjem još 1.000. Nebezbedna komunikacija čini korisnike ranjivijim na zločine koje zajednički pokušavamo da sprečimo.”

Ovi napadi na E2EE u osnovi sugerišu da šifrovanje koristi samo lošim akterima, a ne mnoge načine na koje čuva podatke bezbednim za sve na mreži i održava komunikaciju poverljivom. Velika Britanija nije sama u ovoj tvrdnji, koju nezavisni stručnjaci i građanski slobodari osporavaju.

Uprkos pritužbama da kampanja koristi taktiku zastrašivanja kako bi pokazala nepoverenje javnosti u šifrovanje, oni koji stoje iza nje, uključujući vladu Ujedinjenog Kraljevstva, odlučni su da spreče sve kompanije da dodaju slojeve zaštite bez obezbeđivanja da imaju lak pristup pregledu privatnih komunikacija. Ovo bi trebalo da se tiče običnih građana koji jednostavno žele da zaštite svoju privatnost.

Zastupnici privatnosti upozoravaju na prekoračenje

Čak i u poređenju sa novim australijskim zakonima o digitalnoj privatnosti, koji pokušavaju da umetnu legalna pozadinska vrata kako bi potkopali šifrovanje, a da pritom ostanu čvrsti, odlučnost Ujedinjenog Kraljevstva da poveže šifrovanje sa zlostavljačima dece predstavlja kršenje sopstvene politike opšte zaštite podataka.

Reklamna kampanja vlade Velike Britanije od skoro milion dolara ima svoje protivnike. Zagovornici privatnosti upozoravaju da oglas može imati upravo suprotan efekat od svoje navedene svrhe. Robin Vilton iz Internet društva kaže: „Bez jakog šifrovanja deca su ranjivija na mreži nego ikada. Šifrovanje štiti ličnu bezbednost i nacionalnu bezbednost … ono što vlada predlaže dovodi sve u opasnost.”

Evropski menadžer za vladine poslove i zastupanje je primetio: „Ako grupe za zastupanje ne mogu da koriste šifrovane poruke, usluge i platforme da angažuju zainteresovane strane i poverljivo dele resurse, one ne mogu bezbedno da brane ljudska prava. Ovi ishodi bi mogli da naškode javnosti jer zajednice gube svoj glas, a kršenja ljudskih prava nisu otkrivena.”

Šifrovanje omogućava ljudima da jedni drugima iskreno šalju poruke o potencijalno osetljivim temama, od politike do biznisa i još mnogo toga. Drugim rečima, šifrovanje je kamen temeljac demokratije u digitalnom društvu. Spisak zagovornika šifrovanja je dugačak i predstavlja presek društva. Za novinare, end-to-end enkripcija omogućava bezbednu komunikaciju između novinara i njihovih izvora. Novinari nastoje da pojačaju glas marginalizovanih zajednica i ne mogu da nateraju kontakte da se osećaju bezbedno, a da ih ne uveravaju u tajnost.

Čuvajte svoju privatnost netaknutom

Postoji razlog zašto toliko programera nudi besplatne aplikacije za vaš telefon. Oni žele da zarade novac na vašim ličnim podacima. Od prevelikih dozvola do deljenja korisničkih podataka sa marketinškim kompanijama, nemoguće je znati kako se vaše informacije čuvaju, dele ili čak menjaju kada preuzmete aplikaciju.

Čak i sa end-to-end enkripcijom, ljudima je potrebna moćna i pametna tehnologija da bi bili bezbedni. ChatMail telefoni su dizajnirani od samog početka da daju prioritet bezbednosti i privatnosti iznad svega. Nema potrebe da brinete da će vaše podatke kopati nezavisni programeri aplikacija koji ne poštuju vaša prava. Ti proizvodi su nekompatibilni sa našom vlasničkom tehnologijom, eliminišući backdoor.

ChatMail je najbezbednija šifrovana komunikaciona usluga na svetu. Bez ranjivosti prisutnih u besplatnim aplikacijama, ChatMail vam pruža PGP ćaskanje i još mnogo toga na našem sopstvenom prilagođenom protokolu za raščlanjivanje inspirisan vodećim svetskim kriptografima, ali su takođe veoma jednostavni za navigaciju svakodnevnim korisnicima. Ljudi bez stručnosti u tehnologiji mogu lako i bezbedno da upućuju pozive, da šalju poruke, e-poruke, da slikaju, pa čak i da vode grupna ćaskanja.

Ljudima je potrebna zaštita od hakera i kradljivaca podataka na mreži, a ponekad čak i od vlada. Oslanjanje na dobavljača usluga koji eliminiše rizike pametnih telefona koji koriste aplikacije trećih strana čuva vaše podatke od radoznalih očiju.

ChatMail. Dizajniran za bezbednost. Dizajniran za privatnost.