Samo Za Pravna Lica

Kako vaš mobilni telefon može da se upotrebi protiv vas

Kako vaš mobilni telefon može da se upotrebi protiv vas


Da li ste ikada čuli za termin De-Googled? U osnovi, to je kada je Android™ telefon prilagođen da ukloni sve što je vlasništvo (tj. Google Play usluge i dodatke zatvorenog koda specifičnih za dobavljače).
Google praćenje je invazivan oblik prikupljanja podataka. Da biste saznali šta snima, možete pronaći kompletnu istoriju svog Google naloga.

Bivši konsultant NSA Edvard Snouden upozorio je javnost na činjenicu da vladine agencije s tri slova vrše masovni nadzor nad opštom populacijom slušajući njihove telefonske pozive. Potrošačima su potrebna rešenja za povećanje privatnosti svojih mobilnih telefona. Naročito kada se velike tehnološke kompanije i platforme društvenih medija koriste za stvaranje nemira i podela. Sa ovim nivoom smetnji, vaš mobilni telefon može biti lični bezbednosni rizik.

Putnici su takođe uznemireni saznanjem da im mobilni uređaji mogu biti zaplenjeni prilikom carinjenja ili na graničnim prelazima. Agenti aerodroma mogu tražiti od vlasnika da otključaju svoje telefone bez naloga. Ako se pridržavate, oni će pokrenuti vaše podatke kroz algoritam na svom sistemu. Možda neće pronaći ništa da vas zadrže, ali to je uvreda vaše privatnosti. Ako se ne pridržavate, mogli biste biti uhapšeni. Ljudi su s pravom zabrinuti zbog ovih povreda njihovih prava.

Postoji nekoliko interfejsa za obradu aplikacija na mobilnim telefonima koji se mogu koristiti za prikupljanje podataka. Mobilne aplikacije i nalozi društvenih medija su ozloglašeni po svojim smernicama za korisničke podatke. Podatke o ponašanju dele kompanije društvenih medija i prodaju ih trećim licima.

Fondacija Electronic Frontiers u svom vodiču za samoodbranu za nadzor napominje: „Najveća pretnja privatnosti mobilnih telefona – a ipak ona koja je često potpuno nevidljiva – je način na koji oni objavljuju gde se nalazite ceo dan (i celu noć) preko signala koje emituju .

Postoje najmanje četiri načina na koje drugi mogu pratiti lokaciju pojedinačnog telefona.

Praćenje mobilnog signala sa tornjeva
Praćenje mobilnog signala sa simulatora mobilnih lokacija
Vi-Fi i Bluetooth praćenje
Curenje informacija o lokaciji iz aplikacija i pregledanja veba
Kompleti za programere softvera koji se koriste u aplikacijama za mobilne telefone mogu se podesiti da vas prate. Identifikator mobilnog oglašavanja, ili MAID, je jedinstveni ID na vašem telefonu. Ne može se ukloniti osim ako ne koristite bezbedan telefon.

Metode koje koriste zlonamerni akteri

Špijunski softver se može nehotice preuzeti na vaš telefon, kao što je naoružana ranjivost nultog dana koja se koristi u Google Chrome-u koja je nedavno ciljala novinare u Libanu. Mobilni uređaji mogu pomoći subverzivnim igračima u lociranju i identifikaciji korisnika na mnogo načina, od triangulacije tornja do nadzora pomoću uređaja za praćenje kao što su Stingrais.

Stručnjaci za privatnost upozoravaju na objavljivanje previše podataka na mreži. Taktike društvenog inženjeringa koje prikupljaju lično identifikovane informacije o pojedincima sa naloga društvenih medija mogu se koristiti za uznemiravanje na mreži ili putem poruka, telefona, e-pošte, pa čak i lično. Ova vrsta napada se zove doksiranje. Često je odmazda za akciju ili čak političko mišljenje koje akter pretnje koristi protiv mete ili članova porodice pojedinca.

FBI je još 2015. izvestio da su izborni zvaničnici kažnjeni samo zato što su bili uključeni u demokratski proces. „Doksirane žrtve prijavljuju da su primale uznemirujuće telefonske pozive, faksove i mejlove, da su kompromitovane kreditne kartice koje su ih uznemiravale, da stranci sede ispred njihove kuće i da imaju telefonske pozive u njihovo ime. To može dovesti do bezazlenih aktivnosti, kao što je naručivanje pice, ali može dovesti i do aktivnosti opasnih po život, kao što je poziv na 9-1-1 koji tvrdi da uljez, koji izgleda kao žrtva, počini zločin u trenutna lokacija žrtve.”

U Americi, od kada je Roe protiv Vejda poništen, žene i lekari su podjednako izloženi riziku da se njihovi mobilni telefoni ispitaju zbog nege abortusa. Advokat Albert Kan je osnivač projekta nadzora tehnologije nadzora. On napominje: „U 2022, elektronski nadzor i pretraga uređaja su svakodnevni deo američke policije. Policajci podnose naloge Google-u na desetine hiljada. … Skoro svaka aplikacija na našem telefonu prikuplja informacije koje se potencijalno mogu koristiti.”

Kan je dodao: „I dalje se plašimo da aktivisti i organi za sprovođenje zakona mogu da nadgledaju ulaze u klinike koristeći automatizovane čitače registarskih tablica, koristeći prepoznavanje lica, koristeći druge oblike biometrijskog nadzora. Ovi alati su zaista izmakli kontroli.”

Vaši podaci su dragoceni za hakere na mreži. Ali povreda podataka takođe može dovesti do pravnih posledica za vas lično. Profesionalci koji šalju poruke kolegama sa privatnim korporativnim ili klijentskim informacijama mogu se suočiti sa regulatornim posledicama. U mnogim zemljama, procureli podaci mogu vas učiniti lično odgovornim.

Uzmite, na primer, kanadske lekare. „Slanje ličnih zdravstvenih informacija pacijenata koje se mogu identifikovati može dovesti do kršenja privatnosti. Zakonodavstvo o privatnosti zahteva od čuvara ličnih podataka, uključujući zdravstvene informacije, da štite te informacije od krađe, gubitka i neovlašćenog korišćenja ili otkrivanja.”

Kanadski centar za sajber bezbednost navodi tipove aktera sajber pretnji i njihove motivacije navodeći: „Neki akteri pretnji sprovode aktivnosti pretnji protiv određenih pojedinaca ili organizacija, dok drugi oportunistički ciljaju ranjive sisteme. Većina mobilnih uređaja je izuzetno ranjiva zbog upotrebe aplikacija, javnog Vi-Fi-ja, Bluetooth-a, GPS-a i opšteg nedostatka bezbednosti.

Kako da zaštitite svoju komunikaciju

Slede znaci da je vaš uređaj hakovan.

  1. Neobični skokovi upotrebe podataka
  2. Prekomerno pražnjenje baterije
  3. Pokretanje aplikacija traje večno
  4. Ponovo se pokreće bez razloga
  5. Čudni iskačući prozori
  6. Pozadinsku buku
  7. Aplikacije koje se ne sećate da ste instalirali
  8. Čudni telefonski pozivi
  9. Neobična aktivnost na nalozima povezanim sa vašim telefonom

.

Ako verujete da je vaš mobilni telefon hakovan, vlasti kažu da treba da dobijete stručnu pomoć. „Obavezno se odmah konsultujte sa stručnjakom za IT bezbednost ako mislite da je vaš uređaj ili nalog hakovan. Korisnici korporativnih uređaja treba da se obrate svom IT odeljenju; korisnici ličnih uređaja treba da se obrate renomiranom pružaocu IT usluga.”

Ako tražite šifrovano mobilno rešenje kome se veruje širom sveta za ličnu i poslovnu komunikaciju, otkrijte razliku između zaista bezbednog telefona u odnosu na alatku za privatnost kao što je VhatsApp.

ChatMail™. Dizajniran za bezbednost. Dizajniran za privatnost.