Samo Za Pravna Lica

Kada se javno zdravlje i privatnost podataka sukobe

Kada se javno zdravlje i privatnost podataka sukobe

U tekućoj borbi za javnu privatnost, postoji značajna tenzija između nacionalne bezbednosti i prava građana na privatnost. Poznato je da vlade vrše nadzor nad javnošću na različite načine, navodeći da je to u njihovom najboljem interesu. Bilo koji broj poznatih opasnosti po bezbednost može se koristiti za racionalizaciju ovog ispitivanja. Iako opasnosti mogu biti stvarne, mnogi dovode u pitanje etiku praćenja masa ako samo deo stanovništva predstavlja problem.

Kritičari osuđuju narušavanje privatnosti od strane vlade kao izgovor za njuškanje opšte populacije. Kada je praćenje odgovor na ozbiljan problem, poput pandemije SARS-CoV-2, građani i dalje očekuju da budu obavešteni da se javne informacije prikupljaju.

Prikupljanje podataka o tome gde se ljudi nalaze tokom pandemije

Agencija za javno zdravlje Kanade priznala je da je pratila 33 miliona mobilnih uređaja kako bi pratila širenje korona virusa. To je milion više mobilnih telefona nego što je registrovano na Kanađane. „Zbog hitnosti pandemije, (PHAC) je prikupljao i koristio podatke o mobilnosti, kao što su podaci o lokaciji mobilnih tornjeva, tokom odgovora na COVID-19.

Podaci su ispitani kako bi se procenila efikasnost mera javnog zatvaranja. Portparol agencije rekao je da su podaci pomogli agenciji da „razume moguće veze između kretanja stanovništva unutar Kanade i širenja COVID-19“.

PHAC je dodelio ugovor Telus Data For Good programu—koji je posmatrao anonimizovane, zbirne podatke o trendovima—praćenje kretanja uređaja mobilnih telefona širom zemlje. Pristup PHAC-a podacima trebalo je da istekne kada se program završio u oktobru 2021.

Za razliku od najvećih svetskih sakupljača podataka, koji ne daju uvek detalje o svom prikupljanju informacija, čini se da PHAC namerava da nastavi da prati ove podatke.

Prikupljanje podataka se nastavlja

Prema agenciji, planira da prati kretanje stanovništva u narednih pet godina kako bi se pozabavila problemima javnog zdravlja, poput „drugih zaraznih bolesti, prevencije hroničnih bolesti i mentalnog zdravlja“.

Ako su Kanađani imali rezerve prema vladi koja posmatra njihovo kretanje na vrhuncu pandemije, nastavak procesa u budućnosti sigurno će naići na protivljenje. Argumenti se mogu dati u korist prikupljanja podataka tokom međunarodne zdravstvene krize bez presedana pod uslovom da se ono sprovodi transparentno.

Martin Frenč, vanredni profesor na Univerzitetu Konkordija – koji je specijalizovan za nadzor, privatnost i socijalnu pravdu – primećuje da prikupljanje koje je u toku pokreće pitanja pravičnosti. „Postoje populacije koje bi mogle da dožive intenziviranje praćenja koje bi moglo imati štetne (a ne korisne) posledice. Francuz primećuje: „Pandemija je stvorila mogućnosti za masovni porast nadzora na mnogim nivoima – ne samo za javno zdravlje, već i za praćenje onih koji rade, kupuju i uče od kuće. On kaže da je porast nadzora oko COVID-19 nadmašio onaj nakon 11. septembra.

Ko će biti praćen?

Ako se nadgledanje nastavi, radnička klasa, rasna demografija — za koju je najmanje verovatno da će moći da radi na daljinu — biće neproporcionalno primećena. Pre nego što je vakcina uvedena, primećeno je da su oni koji najviše pate od COVID-19 manjine.

Kanadska agencija za javno zdravlje oslanjala se na nagrađivani program koji je kreirao Telus da privatno prikupi deidentifikovane i razvrstane podatke. Zaslužan je za „pomaganje u smanjenju prenosa COVID-19 bez ugrožavanja lične privatnosti Kanađana“.

Kanađani koji su protiv prikupljanja njihovih ličnih podataka trebalo bi da razmotre mogućnost da preuzmu bezbednost mobilnog telefona u svoje ruke i koriste ojačani ChatMail uređaj, dizajniran od temelja za privatnost.

Bezbednost izvan šifrovanja

Privatnost počinje šifrovanim telefonom, ali se tu ne završava. ChatMail telefoni imaju sopstvene vlasničke mere privatnosti koje prevazilaze ono što nudi bilo koja besplatna aplikacija za komunikaciju.

ChatMail je namerno dizajniran da bude nekompatibilan sa aplikacijama trećih strana, što može da uvede niz bezbednosnih rizika. Na primer, VhatsApp reklamira „šifrovanje od kraja do kraja“, ali je meta zlonamernog softvera i eksploatacije bez klika.

Kompanija rutinski prodaje korisničke podatke marketinškim kompanijama i hakeri mogu lako presresti poruke jer se one čuvaju nešifrovane na VhatsApp serverima.

Sa ChatMail-om, poruke se čuvaju na vašem telefonu gde su šifrovane. Na našem serveru se čuvaju samo osnovne informacije o nalogu, uključujući korisničko ime, aktivaciju i datum isteka.

Iako se važnost enkripcije ne može precijeniti, ChatMail uređaji imaju nekoliko drugih vitalnih mjera zaštite. Funkcija samouništavanja omogućava korisnicima da kontrolišu da li želite da poruka ili slika isteknu ranije i da se ne mogu sačuvati čak i ako je primalac označi kao omiljenu.

Ako se vaš telefon izgubi ili ukrade, korišćenje funkcije daljinskog brisanja će obezbediti da vaša privatnost ostane netaknuta, bez obzira koliko ste udaljeni od telefona. ChatMail telefoni su inspirisani vodećim svetskim kriptografima. ChatMail Advanced Messaging and Parsing Protocol je najsavremeniji, obuhvata i PGP i kriptografiju eliptične krive.

Ostanite povezani sa svojim poslovnim saradnicima, porodicom i prijateljima bez brige o prikupljanju podataka o kretanju vašeg uređaja. Uz ChatMail, možete uživati u istinskoj anonimnosti na svom telefonu.

ChatMail. Dizajniran za bezbednost. Dizajniran za privatnost.