Samo Za Pravna Lica

Amazonov sigurnosni sistem zvona: prijatelj ili neprijatelj?

Amazonov sigurnosni sistem zvona: prijatelj ili neprijatelj?

Domaćinstva širom sveta kupuju „Ring“, elegantan, multifunkcionalni bezbednosni sistem prerušen u zvono na vratima. Zvono na vratima prati sistem kontakta i senzora pokreta, snima video zapise i šalje upozorenja na telefon vlasnika kuće, a ako je potrebno, uslugu praćenja treće strane. Misija i dugoročna vizija Ringa je jednostavna: zaštititi i učiniti kvart sigurnijim. Zvuči dobro, zar ne? Ali, kao i kod većine inovativnih tehnologija danas, postoji kvaka.

Sistem, uprkos svim svojim vrlinama, može biti ne samo potpuno kršenje lične privatnosti, već i rasplamsavanje nepotrebne anksioznosti i straha. Uz to, Amazon se udružio sa policijskim upravama širom zemlje kako bi promovisao proizvod kroz izazivanje straha, preterane tvrdnje i otete snimke. Primanjem obaveštenja o pokretu u blizini, svaki dostavljač ili bezopasni komšija postaje potencijalni kriminalac. Sistem daje policiji pristup Ringovom „Portalu susedstva za sprovođenje zakona“ koji sadrži lokaciju vaše kuće, lične podatke i sve prikupljene video i audio snimke. Što je još gore, policija (i Amazon) ne samo da imaju potpuni pristup vašim snimcima, već mogu da ih kontrolišu i distribuiraju kako im odgovara. Amazon je prikupljao i delio lica ljudi, kao i njihove dolaske i odlaske, objavljujući ih uz krivične optužbe bez apsolutno ikakvih dokaza.

Zašto bi to uradili? Da prodam više kamera. Ali, kako to mogu da urade? Iako je invazivno i zastrašujuće, prema njihovim uslovima korišćenja usluge, Ring i njegovi vlasnici licenci imaju „neograničeno, neopozivo, potpuno plaćeno i besplatno, trajno, širom sveta pravo na ponovnu upotrebu, distribuciju, skladištenje, brisanje, prevod, kopiranje , modifikujte, prikažite, prodajte, kreirajte izvedena dela”, u odnosu na snimak sa vaših ulaznih vrata.

Ne sviđa vam se ideja da se vaše lice, vaše ponašanje i ponašanje vaših komšija drže u ogromnoj mreži policijskih podataka za nadzor? Ni mi. Predlažemo da razmotrite druge bezbednosne mere koje neće profitirati i iskoristiti vaše informacije.


Članci koji se koriste za referencu: Izvor 1 i Izvor 2